Снимка БулфотоНазначението на Иван Гешев за главен прокурор на страната вече е

...
Снимка БулфотоНазначението на Иван Гешев за главен прокурор на страната вече е
Коментари Харесай

Вече е официално: Иван Гешев е обвинител №1

Снимка Булфото

Назначението на Иван Гешев за основен прокурор на страната към този момент е изцяло публично. В последния брой на  " Държавен вестник " е оповестен Указ № 273 на президента Румен Радев.

Макар и от втория път и след мощен напън от страна на избран политико-икономически кръг Радев да наруши Конституцията, президентът подписа назначението на Гешев на поста на 26 ноември, написа " Правен свят ".

Иван Гешев беше определен за първи път за основен прокурор от Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) с впечатляващо болшинство от 20 гласа " за " против единствено 4 " срещу " на 24 октомври. След първия избор президентът отхвърли да подпише декрет за назначението му и върна избора в кадровия орган.

На 14 ноември членовете на Висш съдебен съвет наново дебатираха по кандидатурата на Гешев и още веднъж стигнаха да крайния извод, че той дава отговор на професионалните и етични качества, с цел да заеме длъжността, след което го преизбраха със същия резултат – 20 гласа " за " против 4 " срещу ". След второто гласоподаване на Висш съдебен съвет, президентът към този момент бе длъжен от Конституцията да подпише указа за назначението му.

Мандатът на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров по закон изтича на 10 януари 2020 година. Има обаче опция той да завърши прибързано, а Гешев да встъпи в служба още преди Нова година. Това е по този начин, заради обстоятелството, че Цацаров бе номиниран от ГЕРБ, " Атака " и " Обединени патриоти " за ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) на 19 ноември.

В процедурата Цацаров има и конкурент – Симеон Найденов от " Воля ". Двамата към този момент са позволени до чуване пред Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос в Народното събрание. То ще се състои на 3 декември от 9:00 часа.

Очаква се процедурата за избор на ръководител на Антикорупционната комисия да завърши до края на годината, а в случай че Цацаров бъде определен, той ще би трябвало да съобщи щафетата на поста основен прокурор на Иван Гешев по-рано от плануваното.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФор
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР